SailingDutchman_logo_whitetxt_2021

CO2-neutraal

Het is momenteel een duidelijke trend in de markt: steeds mee bedrijven letten op hun CO2-footprint. Dat betekent ook dat steeds vaker bij een bedrijfsreis of personeelsuitje de vraag wordt gesteld: moeten we eigenlijk wel vliegen? Kunnen we nog wel op die manier naar de zon of op wintersport? Verloochenen we onszelf dan niet?

Laatst had ik een afspraak met een klant die dacht aan Zuid-Afrika als bestemming voor zijn incentive. Gaandeweg het gesprek vroeg hij zich af of hij eigenlijk wel zo ver weg wilde, als er dichterbij een vergelijkbare bestemming zou zijn met dezelfde impact. En dan liefst een bestemming waar je, CO2-neutraal, met ICE heen zou kunnen. “Dan kun je van sowieso van Amsterdam tot München vergaderen met elkaar.”

 

Rocky Mountains

Dat was voor mij een mooie uitdaging, want ik wilde de klant echt iets unieks en gaafs aan kunnen bieden. Een soort Europese Rocky Mountains, maar dan op treinafstand. Maar waar vind je die? Gelukkig kan ik in zulke gevallen terecht bij Ron Kapteyn, onze man in Oostenrijk. En ook dit keer had hij een geweldig idee. “Ik weet een lodge ergens midden in het Nationaal Park”, zei hij. “In de winter mag je er niet komen, dat is te gevaarlijk met lawines. De lodge is van alle gemakken voorzien, maar ligt midden in een vallei waar je met de auto niet kunt komen. Je kunt er alleen maar lopend komen, de bagage moet met paarden omhoog worden gebracht.” Hij liet foto’s zien en inderdaad, daar waren de Rocky Mountains. Alleen waren deze prima per trein te bereiken.

 

Exclusieve reizen

Ik had al snel door dat dit geen trend is die overwaait. En dat het juist voor ons als Sailing Dutchman geweldige kansen biedt. Want niemand is nog bezig met de vraag ‘Wat is er mogelijk op het gebied van exclusieve reizen als we niet naar Tibet, Canada of Zuid-Afrika gaan?’ Natuurlijk hebben we in Nederland ook prachtige plekken, zoals de Waddeneilanden, maar wil je wat exclusievers, in the middle of nowhere, dan zal je toch iets verder van huis moeten kijken. En dan is zo’n luxe lodge in een afgelegen vallei natuurlijk een waanzinnige plek om heen te gaan.

Ontdekkingsreis

Het past ook bij de filosofie van Sailing Dutchman: op ontdekkingsreis gaan, naar plekken die nog niet ontdekt zijn. Dat kan CO2-neutraal per trein, of bijvoorbeeld met een zeilboot. Waarom stap je niet op in een Nederlandse haven, ga met elkaar de zee op om vervolgens voor anker te gaan? Ja, dan moet je misschien aan het werk, maar dat past helemaal in de duurzaamheidsgedachte. Zelf de handen uit de mouwen steken en daarnaast effectief vergaderen aan boord. En misschien zelfs gaan vissen, onder leiding van een beroepsvisser, om de vis vervolgens zelf schoon te maken en bakken. Gewoon terug naar onze oorsprong. Heel basic. Heel duurzaam.

Bewuster leven

En dat kan ook wanneer je – bijvoorbeeld – naar de Waddeneilanden gaat. Je kunt de veerboot nemen naar Vlieland of Terschelling, maar waarom zou je niet gaan zeilen? Dat duurt – net als met de trein – misschien wat langer. Maar dat hoort bij het duurzaam denken. Het hoeft niet altijd snelsnel, maar we moeten leren om bewuster te leven, en dus ook bewuster keuzes te maken.

Zinvolle tijd

Bovendien is die reistijd geen verloren tijd, integendeel. Want onderweg kun je prima met elkaar werken. Als je het hebt over efficiëntie: lang wachten op een vliegveld en in een vliegtuig naast elkaar zitten, dat is verloren tijd. Maar zit je bij elkaar in een trein of op een zeilschip, dan kun je uitstekend werken, praten, en zelfs een presentatie houden. Dan is het juist zinvolle tijd. En door die rust onderweg, die vertraging in tempo, heb je meer tijd voor elkaar, kom je eerder tot de kern en ga je beter nadenken over waar je mee bezig bent. Dat is dus win win.

Creatief en origineel

Het vraagt een andere mindset, maar dat is inherent aan deze tijd. Daarom zijn startups ook zo ongekend succesvol. Zij kijken op een andere manier tegen dingen aan, zijn creatief en origineel. Daarom is het goed om vaste patronen te doorbreken en op een andere manier tegen de wereld aan te kijken, en dus ook naar bedrijfsuitjes. We willen het anders doen, beter, CO2-neutraal, maar hoe doen we dat? Nou, heel gewoon, op een positieve manier, zonder aan kwaliteit en resultaat in te leveren. Dat is pas duurzaam. En tegelijk super-effectief.

Ilmar Wessels

Entrepreneur @Sailing Dutchman Events

Heb je interesse in een van onze bedrijfsuitjes, incentives of events?

Of heb je een idee maar het staat er (nog) niet tussen. Vul dan ons contactformulier in of stuur ons een appje. Wij denken graag met je mee.

Contactgegevens