Blog

Het Terschelling-gevoel in Ahoy!

Als je aankomt op Terschelling en van de loopplank stapt, dan overvalt je meteen een bepaald gevoel. Het Terschelling-gevoel, zeg maar. Aan ervaren eilandgangers hoef je niet uit te leggen wat dat is. En natuurlijk nemen we dat gevoel op 14 maart mee naar Ahoy. Maar hoe kun je het eigenlijk definiëren?  Dat is nog best lastig!

Weet je waarom dat zo moeilijk is? Dat komt omdat het Terschelling-gevoel is opgebouwd uit allemaal verschillende onderdelen. Terschelling is niet één grote attractie, het is geen achtbaan of kermis. Op Terschelling zijn het vooral de kleine dingen die het eiland zo bijzonder maken.

Ik vergelijk Terschelling wel eens met een knotwilg. Een gewone boom heeft een paar grote takken en dat is het dan, terwijl een knotwilg heel veel kleine takken heeft. En zo is het op Terschelling ook: er is van alles wat.

Dat geldt niet alleen voor de variatie in het landschap, maar ook voor veelzijdigheid van de mensen. Dat valt eenvoudig terug te voeren naar vroeger. De geïsoleerde ligging van Terschelling heeft de eilanders gemaakt tot alleskunners. Ze moesten wel! Om op Terschelling te kunnen overleven, moest je overal wat van afweten en van alles kunnen doen. Daarom deden de eilanders veel samen. Zo werden de boerderijen vroeger gezamenlijk gebouwd, gewoon met z’n allen, zonder hulp van buitenaf.

Niet zo raar dus dat veel eilanders meer dan één beroep hadden. Zo kon een boer ook bakker zijn, of kastelein, of kooiker, helmplanter, jutter of visser, en had zijn vrouw er vaak een winkeltje bij. En zat de boer op zee, dan runde zij de boerderij.

En dat werkt nog altijd door. We zijn op het eiland nog steeds geneigd om alles zelf te doen: timmeren, metselen, stukadoren. Maar ook groente verbouwen, huisjes verhuren en niet te vergeten: voor elkaar zorgen. Zo zijn de Buren ooit ontstaan, en de burenplicht.

En nog steeds zijn er vaak verschillende vaardigheden verenigd in één en dezelfde persoon. Een boer kan solist zijn in het koor, en de cafébaas net zo makkelijk buschauffeur, bouwvakker of fotograaf. Of zanger natuurlijk. Niet zo raar dus dat er op het eiland heel veel creatieve vrije geesten zijn, en grote tolerantie. Anders had een festival als Oerol ook nooit kunnen ontstaan.

Dat gevoel, al die kleine dingen, al die veelzijdigheid, al die creativiteit en vrijheid, nemen we allemaal mee naar Ahoy. Dat wordt dus een geweldige Terschelling-ervaring!

Hessel van der Kooij, Zanger en Kroegbaas op Terschelling

Snel antwoord op uw vraag? Whatsapp Sailing Dutchman op 0620480158

Maak een afspraak om uw wensen te bespreken

Sailing Dutchman heeft jarenlange ervaring in het organiseren van zakelijke events op en rond het water in de sneeuw of op het ijs. We houden van een persoonlijke benadering en komen graag langs om uw plannen te bespreken.

  • Alleen als u op zoek bent naar iets bijzonders
  • Wij helpen u bij het gedeeltelijk of geheel belasting aftrekbaar te maken van uw event of incentive
  • Staat uw wens er (nog) niet tussen? Laat het ons vooral weten. Niets is ons te gek

Afspraak maken? Wij komen graag langs

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.