Wat is de WKR?
De werkkostenregeling vervangt alle regels en wetten rondom vergoedingen en verstrekkingen aan medewerkers en bundelt deze in één collectieve regeling. Onder de werkkostenregeling mag een bedrijf of organisatie maximaal 1,7% van de loonsom (tot €400.000,-), de ‘vrije ruimte*‘, besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Deze vergoedingen en verstrekkingen moeten wel in de administratie opgenomen worden als eindheffingsloon. Over het bedrag dat binnen de vrije ruimte valt, betaalt de organisatie geen loonbelasting.
Een paar voorbeelden:
1. Teambuilding
Een sportieve activiteit met uw medewerkers kan prima een training in teambuilding zijn. Wanneer de instructeur na een sportieve groepsactiviteit uitleg en oefeningen geeft en de nadruk legt op het samenwerken, valt de activiteit niet onder de WKR.
2. Bedrijfstrainingen
Alle bedrijfstrainingen vallen buiten de WKR.
3. Bedrijfsuitjes
De omschrijving ‘overwegend zakelijk karakter’ biedt mogelijkheden om bedrijfuitjes en events buiten de WKR te houden. Voorwaarde is dat er een gedegen omschrijving is door de opdrachtgever en de aanbieder van de activiteiten. Andres gezegd: het doel van de dag en wat het uitje hieraan bijdraagt moeten goed omschreven worden. Hierbij helpen wij u graag!
4. Personeelsuitje
Een bedrijfsuitje georganiseerd door een personeelsvereniging die door de werknemers bekostigd wordt, valt buiten de WKR.
In onze blog gaan wij dieper in over alle mogelijkheden rond de WKR lees hier het hele verhaal. Ook hebben we een rekenvoorbeeld gemaakt waarin de mogelijkheden worden toegelicht.
Contact
Weet u niet zeker of uw bedrijfsuitje wel of niet onder de WKR valt? Of wilt u zeker weten dat u geen onaangename naheffingen ontvangt? Neem dan snel contact met ons op en wij adviseren u met veel plezier en veel kennis van zaken!