SailingDutchman_logo_whitetxt_2021

Digital Transformation

Wij krijgen steeds vaker signalen dat veel mensen zich zorgen maken over de digitale transformatie en eigenlijk niet weten wat ze moeten doen. Wat gaat er de komende tijd allemaal veranderen en wat komt er op ons af? Niet alleen van buiten, maar ook intern, binnen het bedrijf.

Ergens begrijpen ze wel dat veel processen eenvoudig te automatiseren zijn en wellicht straks komen te vervallen. Maar veel mensen hebben geen idee wat er allemaal op hen afkomt, laat staan hoe ze ermee om moeten gaan. En die onbekendheid en onzekerheid maakt hen – niet zo raar natuurlijk – best een beetje bang.

 

Onpersoonlijk

Ik zeg wel eens: “Alles wat je repeteert, kun je ook door een computer laten doen of met behulp van artificial intelligence.” Daar schrikken mensen vaak van en werpen tegen dat het heel onpersoonlijk wordt. “Nee”, antwoord ik dan, “juist niet. Want het gaat vaak om – met alle respect – eenzijdige handelingen die niet erg moeilijk zijn. Als je die af kunt stoten, houd je in principe juist meer tijd over voor persoonlijk contact.”

Digitaal bewustzijn

Alleen omdat het nieuw is en onbekend, vinden we het eng en bedreigend. Daarnaast hebben we vaak geen idee hoe we het gaan inrichten en vormgeven. En ook: hoe gaan we onze medewerkers vertellen dat veel dingen en taken straks niet meer bestaan? Gelukkig zijn er inmiddels voldoende manieren om mensen digitaal bewustzijn bij te brengen. Maar vaak wordt dat in de vorm gegoten van een cursus, die met behulp van een powerpoint wordt gegeven in een standaard vergaderzaaltje. Dan sta je na afloop buiten, en wat dan?

Unieke locatie

Bij mij leefde al langer het idee om dergelijke transformatieprocessen te doen op een unieke locatie, zoals op een eiland of in de bergen, waarbij je de mensen helemaal uit hun comfort zone haalt. Pak je op die manier met elkaar de problematiek aan, heb je veel meer resultaat. We hebben een aantal pilots gedaan en merkten na afloop dat de deelnemers ontzettend enthousiast waren en het leuk vonden om ermee aan de slag te gaan. En dus starten we over een paar weken met een eerste programma in Oostenrijk.

Volgende stap

Natuurlijk kost dat best wat reistijd en het zou jammer zijn als dat verloren tijd zou zijn. En dus start je al op het moment van vertrek met je digitale reis en begin je aan de eerste opdracht. Je krijgt een tablet mee, waarmee je in twee- of viertallen aan de slag kunt in het vliegtuig of in de auto. Wanneer je aankomt op je bestemming heb je dus al een groot deel van het werk gedaan. Je bent helemaal ingelezen en uitstekend voorbereid, en kunt meteen door naar de volgende stap: met z’n allen aan de slag.

Efficiënt en effectief

Ik weet zeker dat we hiermee een concept neerzetten dat tot veel meer resultaat gaat leiden. Op deze manier kunnen bedrijven en teams efficiënt en effectief aan hun digitale transformatie werken. Want vergeet niet: we kunnen wel van alles vertellen, maar je zult zelf met de materie aan de slag moeten. En hoe geweldig is het als je dit op een inspirerende locatie kunt doen!

Ilmar Wessels

Entrepeneur @Sailing Dutchman Events

Heb je interesse in een van onze bedrijfsuitjes, incentives of events?

Of heb je een idee maar het staat er (nog) niet tussen. Vul dan ons contactformulier in of stuur ons een appje. Wij denken graag met je mee.

Contactgegevens