SailingDutchman_logo_whitetxt_2021
Search
Close this search box.

Een ultieme winterse natuurbeleving met husky’s

Zie je het al voor je? Je zit in een slee, voortgetrokken door enthousiaste husky’s, met om je heen een ongerept en sprookjesachtig winters landschap. De honden leiden je door besneeuwde bossen en uitgestrekte vlaktes, en ergens in dit winterwonderland staat een heerlijke lunch voor je klaar. Een bijzondere ervaring die je nooit meer gaat vergeten! Zo kan Ilmar zich zijn eerste huskytocht nog goed herinneren.

Huskyfarm

Ik weet het nog als de dag van gisteren, zoveel indruk heeft het op me gemaakt. Na een winterse trip kwamen we ergens aan, naar mij gevoel in de ‘middle of nowhere’. “Welkom op onze huskyfarm”, klonk het, en ik had werkelijk geen idee wat daarmee werd bedoeld. Wel hoorde ik op de achtergrond allemaal honden piepen en huilen. Inmiddels weet ik dat dat betekent dat de husky’s heel goed doorhebben dat ze in actie mogen komen, en dat ze niet kunnen wachten om aan het werk te gaan.

Enthousiast

Op het terrein van de farm stond een typisch Laplandse tipi met een knapperend vuurtje erin en stoelen met rendierhuiden erop. Het was helemaal echt, en ik was meteen in de stemming. In de tipi kregen we uitleg over de gang van zaken. Dat was ook wel nodig, want zo’n huskytocht is echt wat anders dan een beetje sleetje rijden. Zo waren de sledes met een pin aan een boom vastgemaakt terwijl de honden werden aangespannen. Dat is echt nodig want anders schieten de honden weg, zo enthousiast zijn ze. “Ben je er klaar voor?”, klonk het, en daar gingen we al. Je schiet echt uit de startblokken en je denkt: wow, wat is dit? Die honden zijn zo opgewonden dat ze er echt vandoor sprinten. Je hebt meteen een flinke snelheid en voelt de stuivende sneeuw langs je gezicht en je oren gaan.

Avontuurlijk

Na een tijdje worden de honden rustiger en komen ze in een soort cadans. Dat is het moment dat je echt begint te genieten van de omgeving. De zon schijnt tussen de bomen door, de sneeuw knispert, dat is echt magisch. Je waant je echt helemaal in een winterwonderland. Wij hadden natuurlijk gekozen voor de avontuurlijke variant. Dus vlogen we over de sneeuwvlaktes, over bevroren meren en door de bossen. En soms was dat best spannend. Want maak je in het bos een bocht, dan moet je echt aan jouw slee trekken. Zo’n stoet honden is immers best lang en je wilt niet om die bomen heen gevouwen worden. Bovendien volgden we geen bestaand parcours, maar we gingen echt off the beaten track, oftewel: ver buiten de gebaande paden.

Warme bessensiroop

We maakten onderweg een stop bij een familie van rendierhoeders en in een andere tipi kregen we rendier- en elandsoep, die heerlijk romig en crèmig was. Samen met een verwarmde bessensiroop om te drinken. Nou, zo warm je wel op! Het was een bijzondere belevenis om zo tussen de locals te zitten en hun verhalen te horen. Heel indrukwekkend. Natuurlijk kun je ook voor de wat minder spannende variant kiezen. Wil je gewoon relaxed genieten van het sleeën, dan kan dat uiteraard, en ook dat is al heel bijzonder.

Totaalervaring

Weet je, zo’n tocht is een totaalervaring. Het is niet gewoon maar een beetje crossen door de sneeuw. De tocht die we in Lapland maakten, was een pure Sailing Dutchman Events Experience: over onbekende paden, in een bijzonder gebied, met mooie ontmoetingen met de lokale bevolking. Uniek en authentiek, precies wat we zoeken. Ik kan de herinnering zo weer terughalen: de weidsheid, de stilte, de knisperende sneeuw, de hijgende honden. Ik vond het de ultieme winterse natuurbeleving.

Heb je interesse in een van onze bedrijfsuitjes, incentives of events?

Of heb je een idee maar het staat er (nog) niet tussen. Vul dan ons contactformulier in of stuur ons een appje. Wij denken graag met je mee.

Contactgegevens