SailingDutchman_logo_whitetxt_2021

Eenvoud is de kracht van beleving

Vorige week was ik met mijn gezin in een bungalowpark op de Veluwe. Op zich niks mis mee, mijn dochters vonden het geweldig en daar ging het om. Maar ik dacht: wat herinneren ze zich hier later nog van? Want er valt – hoeveel activiteiten er ook worden georganiseerd – nauwelijks wat te beleven.

Vermaak

Alles lijkt er op elkaar en is voorspelbaar. Er is een zwembad, een indoorspeeltuin, een pizza-tent en een animatieteam. Dat is vermaak, geen beleving. En al helemaal geen avontuur. Terwijl iedere volwassene nog weet hoe hij een dam bouwde in de beek, een nat pak haalde bij het slootje springen of een zandkasteel bouwde op het strand.

Vis fileren

Toen ik mijn zeilcharter schip de Emmalis nog had, werden de meest eenvoudige activiteiten het hoogst gewaardeerd. Zo bezochten we de visafslag, kochten er vis, en leerden van een oud mannetje ter plekke hoe we die moesten fileren. Na het fileren gingen we staan grillen op een eilandje in het Lauwersmeer. Onvergetelijk!

Wadlopen vanaf de Babbelaer

Zeehondjes

En dan natuurlijk het droogvallen op het Wad. Garnalen vangen in een slenk, om vervolgens de hele middag op het dek garnalen te pellen. Bij het barbecueën ’s avonds kwamen steevast de zeehondjes om de hoek kijken wat we aan het doen waren, en zagen we even later de zon majestueus achter de horizon verdwijnen. Dat is inmiddels meer dan tien, twaalf jaar geleden en nog steeds kom ik mensen tegen die mij vertellen hoeveel indruk dat heeft gemaakt.

Verbinden

Ook zelf vind ik zeilen op het Wad nog altijd een van de mooiste activiteiten die er zijn. Het Wad is echt een heel bijzonder stukje Nederland waar we nauwelijks iets mee doen. We varen eroverheen om bij de eilanden te komen, want daar begint het voor de meeste mensen pas. Maar dat is echt een gemiste kans! Want het  Wad verbindt niet alleen eilanden zoals Terschelling, Vlieland en Ameland, maar het verbindt ook mensen. Al vinden sommige bedrijven het best een beetje een eng, met z’n allen op een boot. Hutjemutje, en je kunt geen kant op. Terwijl zo’n ervaring mensen juist dichter bij elkaar brengt. Samen de zeilen hijsen of samen koken, schept een band die je nooit meer vergeet. Een ervaring die veel dieper gaat dan een verblijf in een overgereguleerd pretpark, waar we – net als in het dagelijks leven – worden doodgegooid met impulsen. Ga gewoon eens op zo’n boot zitten met elkaar, zonder WiFi en zonder afleiding. Dan kun je echt naar elkaar luisteren, elkaar ontmoeten en elkaar leren kennen. Hoe mooi is dat? Doe dat een weekendje, en je komt als herboren terug.

Jonge zeehond op het wad

Onze missie

En precies dat is onze missie. Ervaringen bieden die verrijken, blijven hangen en indruk maken. Niet door een boel gedoe en een boel spektakel. Maar door heel eenvoudig met elkaar op avontuur te gaan.

Ilmar Wessels

Entrepeneur @Sailing Dutchman Events

Heb je interesse in een van onze bedrijfsuitjes, incentives of events?

Of heb je een idee maar het staat er (nog) niet tussen. Vul dan ons contactformulier in of stuur ons een appje. Wij denken graag met je mee.

Contactgegevens