SailingDutchman_logo_whitetxt_2021

Gezonde mensen, gezond bedrijf

Je ziet het momenteel overal: door de energiecrisis in combinatie met een hoge inflatie is iedereen vol op de rem gaan staan als het om personeelsbeleid gaat. Het lijkt een logische reflex, maar inmiddels is het wel duidelijk dat het precies averechts werkt. En dus plukken we daar nu de wrange vruchten van. Je ziet bij bedrijven het ziekteverzuim omhoogschieten, en sla je een krant open, dan lees je: personeelsgebrek, personeelsgebrek en personeelsgebrek. En dus zit iedereen met z’n handen in het haar en vraagt zich maar één ding af: hoe gaan we dit oplossen?

Waardering

Gek genoeg is er niemand die bedenkt dat het allerbelangrijkste wat je een medewerker kunt geven, waardering is. Alleen iets zeggen wanneer iets niet goed is en niets zeggen wanneer iets wel goed is, gaat op de lange termijn niet werken. Zeg en doe je niets, dan ervaart een medewerker geen waardering. En dan kun je erop wachten: de medewerker vertrekt of wordt ziek. En dat wil je niet. 

Iets bijzonders beleven

Terwijl het helemaal niet zo moeilijk is. Een blijk van waardering geven, laten zien dat je er weer helemaal voor gaat met z’n allen: dat realiseer je al door simpelweg met elkaar iets bijzonders te beleven. Dat kan rond de kerst zijn, of in het nieuwe jaar, of op een ander moment. En nee, je hoeft echt niet meteen met z’n allen naar Lapland of naar een exotische locatie. Daar zitten nog heel veel andere mogelijkheden tussen. Maar er moet wel wat gebeuren, anders mis je als bedrijf echt de boot. 

Actie

Eerlijk gezegd zijn wij er bij Sailing Dutchman best een beetje verbaasd over. We hebben het druk genoeg, daar niet van, maar we zien dat er in de maand september minder aanvragen zijn dan vorig jaar. Best vreemd, vinden we. Zit iedereen soms te slapen? Hoe lang wil je nog door met je huidige personeel? Hoe lang ga je niks doen voordat ze echt weglopen? Wanneer onderneem je actie? Pas wanneer het te laat is? Dus is ons advies: word wakker! Kijk wat jouw mensen echt nodig hebben en hoe je ze op een leuke manier kunt belonen. Weet je niet hoe? Als Sailing Dutchman hebben we daar legio antwoorden op, dus vraag het ons!

Verzuimkosten

En dan nog zoiets. We zien dat de verzuimkosten momenteel torenhoog zijn. Wist je dat de direct aantoonbare kosten 700 euro per procent ziekteverzuim per medewerker per jaar zijn?  En dat dat de niet-aantoonbare kosten vaak het dubbele of driedubbele bedragen? Als je bedenkt dat het CBS voorspelt dat het ziekteverzuim in Nederland naar de 10% gaat, met uitschieters van 17 tot 18%, dan heb je dus gewoon over bedragen van 7.000 tot 10.000 euro per jaar.  Dat is serieus veel geld. En precies daarom zijn wij, als Sailing Dutchman, begonnen met jaarrond-programma’s voor fysieke en mentale fitheid. 

Cultuurverandering

Want doe je structureel iets aan de fysieke en mentale fitheid van jouw medewerkers, dan krijg je een cultuurverandering. Jouw mensen zitten daardoor lekkerder in hun vel, het ziekteverzuim daalt, ze gaan beter presteren, de sfeer verbetert; allerlei dingen die je wilt als bedrijf. Alleen: je zult er wel geld voor vrij moeten maken. En je zult er tijd in moeten investeren, want het werkt nog beter als je medewerkers de gelegenheid geeft om tijdens hun werk te trainen. Dat betekent niet dat er een topsporter komt die met een zweetband om voor de groep gaat staan, want dan rennen ze allemaal weg. Het begint eenvoudig met (bijvoorbeeld) rustig wandelen, en laten zien hoe leuk het is om actief bezig te zijn in de buitenlucht.

Plezier

Want hoe fijn is het om met elkaar buiten plezier te beleven? Om bezig te zijn met betere voeding en meer bewegen, en heel laagdrempelig sporten uit te proberen waar je misschien nooit aan had gedacht? Combineer je dat met een individueel coachtraject, dan ga je echt een verandering in gang zetten die op een gegeven moment gaat renderen.  En ja, dat heeft tijd nodig. Het is niet zo dat je er een euro in gooit en morgen er al twee euro uithaalt. Zo werkt het niet. Je ziet dat steeds meer partijen hiervoor openstaan en zich realiseren: niks doen is geen optie meer. We zullen dus wel moeten!

Eerste stap

Natuurlijk weten we het allemaal wel. Maar het blijft lastig (en soms zelfs eng) om de eerste stap te zetten. Want waar moet je beginnen? Neem daarom gerust – vrijblijvend – contact met ons op. Wij kunnen je helpen, met ideeën, met ondersteuning, met advies. Wij hebben de ervaring en de mogelijkheden om jouw medewerkers (en dus jouw onderneming) vitaler, gezonder en gemotiveerder te maken. Dus heel graag tot snel! 

Heb je interesse in een van onze bedrijfsuitjes, incentives of events?

Of heb je een idee maar het staat er (nog) niet tussen. Vul dan ons contactformulier in of stuur ons een appje. Wij denken graag met je mee.

Contactgegevens