SailingDutchman_logo_whitetxt_2021

Liftend van Zeist naar Friesland want het water trok

Als kind groeide ik op in Zeist ging er naar school en had er een mooie jeugd, de bossen, het slot en nog veel meer. In mijn beleving was in Zeist alles net wat luxer dan wat ik gewend was of verder om mij heen zag. Door mijn Friese ouders kwam ik natuurlijk regelmatig in Friesland, waarbij het water al een grote aantrekkingskracht had. Mijn ouders kochten een 4,75 m. lange GWS schouw, een goede zeiler, maar je moest er wel voor zorgen dat hij niet om sloeg want dan liep hij vol en ging rechtstandig naar de bodem.

In de zomer pakte ik na schooltijd vaak mijn zeilspullen en stond een kwartier later liftend aan de rijksweg met als doel Grou/Friesland. We maakten de mooiste tochten achter het skûtsjesilen aan, s ’avonds tot laat in de dorpskroeg met de lokalen aan de berenburg en de mooiste verhalen uitwisselen. Zo ben ik een keer buitenom over het IJsselmeer van Workum naar Stavoren gezeild, het weer was stabiel al de hele week en nam aan het einde van de middag af. Helaas die middag niet en was ik in 50 minuten in Stavoren. De sluiswachter keek met grote ogen wat komt daar mijn de sluis in varen, onvergetelijk. Doe het onverwachte maar wel verantwoord.

Na de schouw kwam ons eerste kajuitzeiljacht, een Dick Koopmans ontwerp van 6.06 meter. De Waddenzee trok en alle Waddeneilanden werden bezocht. Wanneer de wind toenam en tegen was zag je de grote zeiljachten hun zeilen neerhalen en op de motor naar Vlieland of Terschelling. Wij niet, wij kwamen en uur later aan maar hadden onwijs lekker gezeild.

Na mijn studie was mijn eerste baan bij Friese Vlag in Leeuwarden, de Condens in de volksmond. Ik kwam in Grou te wonen aan het Pikmeer, een locatie waar we na 30 jaar nog steeds elke ochtend genieten van de opkomende zon uit het water. Wij besloten dat we niet meer uit Friesland wegwilden en ik begon mijn eigen bedrijf. Eerst het adviesbureau en twee jaar later werd onze 12.80 mtr. lange Blomaak, Marijke Muoi gebouwd, tevens de start van het eerste gespecialiseerde nautische evenementenbureau. Ik weet nog goed dat mijn oude studiematen een weekend kwamen zeilen en wij ’s avonds bij ondergaande zon terug zeilden naar Grou. Allemaal baasjes maar er kwam een rust over hen welke ze lang niet hadden ervaren, ook niet verwacht maar wel gekregen, kortom een onvergetelijke belevenis.

Nu bouw ik samen met Ilmar Wessels verder aan Sailing Dutchman Events en is Friesland op nog geen uur van de Randstad één van onze parels. Het gevoel, de beleving maar ook gemeend gastheerschap dat ik in mijn jonge jaren in Friesland heb opgedaan behoren nu tot de kernwaarden van Sailing Dutchman Events, ook als u met ons op wintersport of naar Ibiza gaat.

Heb je interesse in een van onze bedrijfsuitjes, incentives of events?

Of heb je een idee maar het staat er (nog) niet tussen. Vul dan ons contactformulier in of stuur ons een appje. Wij denken graag met je mee.

Contactgegevens