SailingDutchman_logo_whitetxt_2021

Meer medewerkersgeluk? Zorg voor bijzondere ervaringen!

Ik heb het voorrecht dat ik bij veel bedrijven naar binnen mag kijken, en bovendien veel ceo’s van bedrijven spreek. Wat ik de laatste tijd vaak zie, is dat er in een markt waar de personeelskrapte enorm is, de raarste dingen worden gedaan om mensen te behouden of aan te trekken. Hoge salarissen, uitgebreide secundaire voorwaarden, riante beloningen als je iemand aanbrengt, noem maar op.

Nagenieten
Wat daarbij vaak onderbelicht blijft en dus wordt onderschat, is hoe groot de impact is van gezamenlijke, bijzondere ervaringen. Want dergelijke ervaringen werken veel langer door dan gedacht. Laatst was ik bij een relatie met wie we een jaar geleden op reis waren geweest. Het viel mij meteen op dat er zelfs nu nog foto’s worden gedeeld van de trip. En dat ging verder dan gewoon nagenieten. De ervaring was nog levendig aanwezig en de mensen werden er nog steeds heel vrolijk van.

Geluksgevoel
Daaruit blijkt duidelijk dat een dergelijke ervaring substantieel bijdraagt aan het medewerkersgeluk binnen een bedrijf. Want door met elkaar op pad te zijn en geweldige dingen te beleven, wordt een geluksgevoel opgeroepen dat na afloop nog lang aanwezig is. Als je dat geluksgevoel afzet tegen wat het kost om nieuw personeel binnen te halen én te houden, zijn de kosten van zo’n bedrijfstrip natuurlijk snel terugverdiend.

Waardering
Gek genoeg begint de markt daar nu pas een beetje oog voor krijgen. Langzaam dringt het besef door dat de loyaliteit van een medewerker niet zit in een loonsverhoging van bruto een paar honderd euro. Op het moment dat ze deur uitlopen, zijn ze het immer alweer vergeten. Het besef dat je gewaardeerd wordt en verwend wordt door je werkgever, is vele malen belangrijker.

Herinnering
Niet geheel toevallig stond tijdens de bekende ScaleUp Summit 2022 van afgelopen week het heroverwegen van de manier van werving, selectie en compensatie centraal. “Het is moeilijker dan ooit om talent te werven, te behouden en te ontwikkelen voor onze snelgroeiende organisaties”, aldus de organisatie. De beste manier om dat te doen? De bekende bedrijfsadviseur, bestsellerauteur en ‘groeigoeroe’ Verne Harnish was er duidelijk over: “Geef mensen een herinnering waar ze jaren wat aan hebben in plaats van een bonus die ze over twee dagen vergeten zijn.” Beter had ik het niet kunnen zeggen.

Meer output, minder verzuim
Want niets schept zo’n band als een gezamenlijke belevenis. Vooraf, tijdens de trip en nog heel lang na afloop. Omdat het lastig te kwantificeren is, is daar eigenlijk nooit echt aandacht voor geweest. Maar nu, in de huidige markt, is het belangrijker dan ooit dat je er als ondernemer goed over nadenkt hoe je jouw mensen gelukkig maakt. Wanneer mensen gelukkig zijn, leveren ze meer output, is er minder ziekteverzuim en draait je bedrijf vele malen beter. En, want daar begonnen we mee, denken ze wel drie keer na voordat ze om zich heen kijken voor een andere baan.

Costa Paradiso, Sardinia Island, Italy

Ga mee!
Dus waar wacht je nog op? Ga vooral met ons op reis! Verwacht het onverwachte en beleef, samen met jouw mensen, een onvergetelijke ervaring. Een ervaring waar jij en jouw medewerkers nog heel lang plezier van gaan hebben.

Meer weten? Vraag ons wat er allemaal mogelijk is, we vertellen het je graag!

Ilmar Wessels, Entrepreneur @Sailing Dutchman events

Heb je interesse in een van onze bedrijfsuitjes, incentives of events?

Of heb je een idee maar het staat er (nog) niet tussen. Vul dan ons contactformulier in of stuur ons een appje. Wij denken graag met je mee.

Contactgegevens