SailingDutchman_logo_whitetxt_2021

Onze gids in Oostenrijk, Ron Kapteyn

Ron Kapteyn, onze gids in Oostenrijk

Als Sailing Dutchman zijn wij erg blij met ‘onze man’ in Oostenrijk: Ron Kapteyn. Hij begrijpt als geen ander hoe je gasten ontvangt en wil niets liever dan laten zien hoe prachtig het Oostenrijkse hooggebergte is. Hoe een geboren Limburger in Oostenrijk terechtkomt? Dat vertelt hij met alle plezier.

“De liefde voor het gebied is begonnen tijdens vakanties met mijn ouders en mijn zusje, begin jaren zestig. Bergwandelen met het gezin en echte bergtochten maken met mijn vader, geweldig vond ik dat. Later zijn mijn vrouw Caroline en ik overal geweest: Scandinavië, Italië, Spanje, Portugal, Schotland, noem maar op. Maar waar we ook waren, nergens kregen we hetzelfde gevoel als hier in Karinthië.” Wat er zo bijzonder is aan de streek? “Ten eerste de natuur. We zitten hier midden in het hooggebergte, wat mijn passie is. En dan is er de rust, want het is absoluut geen toeristisch gebied. Ook staan de mensen hier bekend om hun vriendelijkheid en behulpzaamheid.”

Nationaal Park

Doordat Ron en Caroline heel wat vakanties en lange weekenden doorbrachten in Oostenrijk, kwamen ze vanzelf met de mensen in contact. “We maakten vrienden, pachtten een hut, kochten een stukje grond, bouwden een huis, en zo ging het steeds verder.” De wens om zich definitief in Oostenrijk te vestigen, werd bij beiden steeds sterker. “Maar dan moet je wel iets te doen hebben”, zegt Ron nuchter. Die kans deed zich voor toen er eind jaren negentig plannen waren om het Nationaal Park Hohe Tauern uit te breiden. “Dat betekende dat het hele achterliggende gebied van Obervellach, het dorp waar we altijd kwamen, onderdeel van het Nationaal Park zou worden.”

Diploma

Het betekende ook dat er een vacature kwam voor Nationaal Park-ranger. Oké, het was een opleiding van drie jaar, maar het was precies wat Ron wilde. “Dus ben ik meteen met die opleiding begonnen. En toen alle handtekeningen waren gezet en Obervellach officieel Nationaal Park-gemeente was, had ik mijn diploma op zak en kon ik als geautoriseerd en gecertificeerd Nationaal Park-ranger solliciteren. En werd ik aangenomen.”

Gatternighof

Naast Rons werk als berggids en Nationaal Park-ranger verhuurt de familie Kapteyn een grote, authentieke boerderij, de Gatternighof. “Het is het huis waar wij vroeger vaak verbleven en waar ik veel herinneringen aan heb. Nadat de vorige eigenaar plotseling overleed hebben wij het kunnen kopen, met wat grond erbij. We hebben het huis compleet verbouwd, gerestaureerd en gerenoveerd, met behoud van het oorspronkelijke karakter.” Inmiddels is Sailing Dutchman er ook een graag geziene gast. “Ilmar was meteen enthousiast toen hij hier kwam. Hij zag hoe gastvrij de mensen zijn en hoeveel mogelijkheden er zijn voor groepen.”

 

Onderdeel van de natuur

Want in de omgeving van Obervellach is van alles te doen, in alle seizoenen. Zo kun je er de winter geweldig skiën: er zijn volop pistes en het gebied is heel sneeuwzeker. “Dat is heerlijk om te doen, wij doen dat zelf ook erg graag”, zegt Ron. Een minder bekende activiteit, maar ook een geweldige ervaring is het sneeuwschoenwandelen. Want betekent skiën vooral actie en hectiek, tijdens het wandelen geniet je juist in alle rust van de omgeving, legt Ron uit. “Je loopt dwars door de bossen en langs rotswanden, terwijl ik vertel wat er te zien is, hoe het allemaal is ontstaan en hoe het harmonieert met elkaar.” Onderweg kun je dieren tegenkomen zoals herten, gemzen en reeën. “Je bent echt een onderdeel van de natuur, je komt helemaal tot rust en kunt je gedachten de vrije loop laten.” En met een knipoog: “Juist voor mensen uit de stad is dat best een avontuur.”

 

Vrijheidsgevoel

En in de zomer? “Dan is het geweldig om naar een hut te lopen, daar te overnachten en na het ontbijt vroeg naar een bergtop te gaan, zodat je de zon op ziet komen. Je voelt je helemaal vrij daarboven, je kijkt over alles heen. En als je op de top bent geweest, heb je echt voldoening, een overwinningsgevoel.”

Iets minder spectaculair maar minstens zo indrukwekkend is het bergwandelen, vertelt Ron. “We zitten hier vrij centraal, en tijdens zo’n wandeling kom je op plaatsen waar je honderden kilometers ver kunt kijken, helemaal tot Slovenië of tot de Dolomieten in Italië. Wij zitten aan de zuidkant van de Alpen, dus we hebben over het algemeen heel mooi en helder weer. We prijzen ons heel gelukkig dat we hier mogen wonen en anderen kunnen laten genieten van dit fantastische gebied.”

Ron Kapteyn, Nationaal Park Ranger

Heb je interesse in een van onze bedrijfsuitjes, incentives of events?

Of heb je een idee maar het staat er (nog) niet tussen. Vul dan ons contactformulier in of stuur ons een appje. Wij denken graag met je mee.

Contactgegevens