SailingDutchman_logo_whitetxt_2021

Overnachten in een ijshotel, koud?!

Als je het hebt over het ‘hoge noorden’, dan gaat dat zeker op voor de streek rond Alta, de meest noordelijke stad van Noorwegen, gelegen aan de Altafjord in Noors Lapland. Toch is Alta goed te bereiken per vliegtuig of met de auto. Het gebied rond Alta is een echte Sailing Dutchman-bestemming, vindt Mara, die de stad en haar omgeving onlangs bezocht met een van onze klanten.

Noorderlicht
Het was de eerste keer dat we als Sailing Dutchman zo hoog in Noorwegen een reis hebben georganiseerd. Na een tussenstop in Oslo was het nog zo’n 2,5 uur vliegen naar het noorden. Je zit zo noordelijk dat de kans op het zien van het Noorderlicht groot is. Want dat was uiteraard de eerste vraag die onze klant stelde: “Gaan we het Noorderlicht zien?” Daar kunnen we natuurlijk nooit met zekerheid ‘ja’ op zeggen, want het Noorderlicht verschijnt nog steeds niet op bestelling. Maar hoe hoger je in de poolcirkel zit, hoe groter de kans, zo simpel is het. 

IJshotel
De streek rond Alta in Noors Lapland is lang niet zo bekend als Fins Lapland, terwijl je er dezelfde activiteiten kunt doen. We startten het programma al meteen bijzonder, want de eerste overnachting was in het ijshotel, in de bergen bij Alta. Het hotel wordt ieder jaar volledig uit sneeuw en ijs opgetrokken. Iedere kamer is uniek en heeft een eigen ijssculptuur. Je wordt dus letterlijk en figuurlijk helemaal ondergedompeld in ijs en sneeuw. Koud? Dat valt erg mee, want je ligt op een rendierhuid in een slaapzak die je maar liefst tot min 40 graden warm houdt, dus je slaapt heerlijk warm. Er zijn geen douches, want die zouden meteen bevriezen, gelukkig kun je prima douchen in het gewone hotel dat er vlak naast staat. En ’s ochtends staan de sauna’s voor je aan, dus als je wakker bent kun je zo uit je slaapzak heerlijk de sauna induiken, en daarna lekker ontbijten. Dus nee, het is zeker niet kou lijden: het is juist een hele bijzondere ervaring!

Cadeautje
De eerste avond gingen we met de groep op pad voor de Northern Light Hunt, oftewel: op jacht naar het Noorderlicht. Er ging een gids mee die van alles wist te vertellen over het noorderlicht en de omgeving. We reden met de gids naar een locatie waar de meeste kans is om het te zien. En ja hoor: het was er! Dat was echt een cadeautje op de eerste avond. En als extra bonus zagen we ook nog elanden. 

Op bezoek bij de Sami’s
De volgende dag hebben we een sneeuwscootertocht gemaakt van vier uur. Een super mooie lange tocht, iedereen had zijn eigen sneeuwscooter met verwarmde handvatten. Je krijgt ook een helm op en een pak aan, dus je bent echt goed aangekleed. Dat moet ook, want we reden vooral over bevroren meren, waar je het gas stevig in kon trappen. Na twee uur kwamen we aan bij de Sami’s, ergens in the middle of nowhere. Je kunt daar op geen enkele andere manier komen dan per sneeuwscooter. We aten bij een van de Sami’s thuis, waar een gedeelte was omgebouwd tot klein restaurantje. Het voelde aan als een huiskamer; er stond een houtkachel met een bank en een paar tafels, en daar kregen we rendiervlees geserveerd. Je wordt echt even ondergedompeld in hun cultuur, ze vertelden hoe ze leven, hoe ze rondtrekken, wat ze eten, over hun voorouders, noem maar op. Super interessant allemaal. Eenmaal weer in het hotel zijn we de sauna’s en jacuzzi’s ingedoken om weer helemaal op te warmen. Na het eten hebben we een sneeuwschoenwandeling gemaakt met een gids. We gingen de bergen in en jawel: we zagen alweer het Noorderlicht! 

Huskysleeën
De laatste dag bezochten we een huskyfarm. In Alta worden de Europese Kampioenschappen huskysleeën gehouden, en je merkt aan alles dat de mensen er hier veel passie voor hebben. Het leuke was dat onze sleeën niet kant en klaar stonden, maar dat we zelf in duo’s onze honden uit mochten zoeken, zodat je er veel meer een band mee krijgt. Na de tocht zijn we heerlijk bij een kampvuur gaan zitten, met warme chocomel of een kopje thee, met versgebakken brownies erbij. 

De volgende ochtend gingen we weer naar huis en echt waar: iedereen vond het achteraf geweldig. Weet je, vaak zijn mensen eerst wat huiverig. Niemand hoor je immers over Alta, en het is er vast heel koud. Maar dat is nou precies wat wij bij Sailing Dutchman willen: mensen naar onbekende plekken brengen die het meer dan waard zijn om te ontdekken en te beleven. Discover the unexpected. De klant was heel blij dat ze hiervoor gekozen hadden. Bijzondere activiteiten, ervaringen om nooit te vergeten en als bonus twee keer het Noorderlicht. Wat wil je nog meer?

Heb je interesse in een van onze bedrijfsuitjes, incentives of events?

Of heb je een idee maar het staat er (nog) niet tussen. Vul dan ons contactformulier in of stuur ons een appje. Wij denken graag met je mee.

Contactgegevens