SailingDutchman_logo_whitetxt_2021

Verliefd op Bulgarije

Grote kans dat je bij Bulgarije niet meteen een duidelijk beeld hebt. Ja, het is een voormalig Oostblokland en maakt deel uit van de Balkan, maar wat kun je eigenlijk doen en wat is er te zien? Als Sailing Dutchman zijn we altijd op zoek naar verrassende bestemmingen, en dus ging Charlotte voor ons op onderzoek uit. Ze kwam dolenthousiast terug. In drie dagen tijd was ze als een blok gevallen voor dit verrassende en gastvrije land, met zijn eeuwenoude cultuur en prachtige natuur.

Geschiedenis

Wist je dat de Bulgaarse cultuur minstens zo oud is als die van Griekenland? De geschiedenis van de hoofdstad Sofia gaat terug tot maar liefst 5000 jaar geleden. Dat betekent dat Sofia al bestond voordat Rome gebouwd werd. Al die historie zie je terug in de grote verscheidenheid in architectuur. Ik was meer dan verrast door alle rijke Oosterse kleuren en patronen, en de indrukwekkende kloosters, moskeeën en kerken. En ver is het niet: vanaf Eindhoven Airport vlieg je in ruim 2,5 uur naar de hoofdstad Sofia. 

Ruime keuze

Onze reis begint met een diner in restaurant Raketa Rakia, dat je qua sfeer terugbrengt in de tijd van de Sovjetoverheersing, die in Bulgarije tot 1989 duurde. Niet dat er weinig te kiezen is: de kaart biedt een ruime keuze aan lokale specialiteiten. En ook een verrassing: in eerste instantie lijken de prijzen vergelijkbaar met Nederland, tot we ons realiseren dat de Bulgaarse Lev gelijkstaat aan een halve euro. Dat scheelt dus de helft!

Grand Hotel

We verblijven de eerste nacht in Grand Hotel Millennium Sofia. En inderdaad: alles aan het hotel is grand. De lobby alleen al is een balzaal, en er zijn maar liefst dertig verdiepingen, met op de 29e verdieping een rooftopbar. Alles is bedekt met licht marmer en subtiele goudtinten. Ik heb het geluk om in een hoekkamer op de 25e verdieping te mogen slapen. Vanuit de ramen aan beide kanten heb ik een prachtig uitzicht over Sofia en de fraaie, bergachtige omgeving. Ook mijn kamer is groot trouwens, en splinternieuw. 

Oude binnenstad

Maar we komen natuurlijk niet alleen voor luxe, we willen op pad! We beginnen de dag met een wandeltour door Sofia. In de afgelopen eeuwen zijn er constant nieuwe gebouwen bovenop de bestaande funderingen van de stad gebouwd. Bij het graven om een metrolijn aan te leggen, vond men onder de Sovjetgebouwen een complete oude binnenstad! De archeologen hebben dit op verschillende plekken fraai blootgelegd. Verder vind je in de stad vele moskeeën, synagogen, tempels, kerken en kathedralen, die ondanks de Sovjetoverheersing prima zijn bewaard. 

De bergen in

We laten de stad achter ons en stappen in de bus naar het bergdorp Bansko, zo’n twee uur rijden vanaf Sofia. Het is met ruim 70 kilometer aan blauwe, rode en zwarte pistes een geweldige bestemming voor een lang weekend skiën. Vanaf de piste loop je zo de hoofdstraat in met tal van gezellige barretjes en restaurants. Ons hotel bevindt zich op een paar minuten lopen van de skilift. Een idyllisch en sfeervol hotel dat met rood-witte luiken en donkere houten afwerking heel Oostenrijks aan doet. De chefs verwennen ons bij aankomst met een sterrenwaardig meergangenmenu, vol met lokale specialiteiten. Natuurlijk kan het ook minder chique. Of kies voor een traditioneel restaurant, waar je verwelkomd wordt door obers in traditionele klederdracht, een knisperend houtvuurtje en een kabbelend beekje midden in het restaurant.

Actief

Bansko staat in de eerste plaats bekend als wintersportbestemming, al is de afgelopen jaren het zomertoerisme ook sterk aangetrokken, mede dankzij het grote aanbod aan gave outdooractiviteiten. Heb je zin in een actieve week? Ga dan naar Bansko! Van raften en canyoning tot quadrijden en 4×4-tochten, het kan er allemaal. Ook kun je er prachtig mountainbiken en hiken, waarbij je onderweg verrast wordt met historische opgravingen, mooie kleine boerderijtjes en waanzinnige vergezichten. 

Plovdiv

Onze laatste bestemming is Plovdiv, een stad in het oosten van Bulgarije en het centrum van cultuur. Hier worden verschillende folkloristische dans- en muziekfestivals georganiseerd en zijn de twee oude amfitheaters regelmatig het podium voor (inter)nationale voorstellingen. De glooiende landerijen rondom de stad zijn net als de plaats zelf beschut en warm. Tientallen riviertjes zorgen voor de ideale omstandigheden om fruit en bloemen te kweken. En daarmee ook voor wijnteelt! We zijn verrast door de hoge kwaliteit van de Bulgaarse wijn. En ook nieuw voor ons: het feit dat de Bulgaren ‘s werelds grootste producent van lavendel zijn. Daarnaast kweken ze van oudsher rozen voor rozenolie en rozenwater. 

Laat je verrassen en verwennen

Dus ben je op zoek naar een land dat je verrast en verwent met compleet nieuwe ervaringen? Wil je terug naar de natuur, terug naar het hart van de (Oost-)Europese samenleving en terug naar de pure smaak van verse groenten, vlees, kaas en specerijen? Ga dan met ons mee naar Bulgarije!

Meer weten? We vertellen je het graag!

Heb je interesse in een van onze bedrijfsuitjes, incentives of events?

Of heb je een idee maar het staat er (nog) niet tussen. Vul dan ons contactformulier in of stuur ons een appje. Wij denken graag met je mee.

Contactgegevens