SailingDutchman_logo_whitetxt_2021

Vitaliteitsprogramma voor bedrijven

“Vitaliteitsprogramma voor bedrijven”

Uit een onderzoek van het World Economic Forum naar vitaliteit op de werkvloer blijkt dat medewerkers met een goede gezondheid een productiviteit hebben van gemiddeld 83%. Bij een mindere gezondheid gaat de productiviteit snel achteruit. Zo ligt de productiviteit van personeel met een gemiddelde en slechte gezondheid respectievelijk op 75% en 65%. Kortom, investeren in vitaliteit binnen het bedrijf loont. Een Harvard studie (Berry, Mirabito, & Baun, 2010) stelt zelfs dat de return on investment kan oplopen tot 6:1. In andere woorden: voor iedere geïnvesteerde euro worden er zes verdiend.

Vitaliteitsprogramma in de praktijk

Korting op een fitnessabonnement – of zelfs een sportschool in het bedrijf – is leuk en het geeft een goede uitstraling, maar hoeveel mensen maken er daadwerkelijk gebruik van? Het is vaak veel zinvoller om werken aan vitaliteit leuk te maken. Op die manier creëer je meer draagvlak en nemen er meer mensen deel aan jouw vitaliteits programma. Kom achter je bureau vandaan en ga samen naar buiten, maar niet zonder doel. Wat willen jullie als team volgend jaar op sportief gebied bereiken? Behalen jullie letterlijk de top van een berg of gaan jullie voor een stevige fietstocht? Door samen een doel te kiezen heb je een stip op de horizon om naartoe te werken en zijn mensen gemotiveerd om mee te doen.

Hoe krijg je iedereen in beweging?

Stel je bent een medewerker en je hebt al wat gezondheidsklachten. Je bent niet helemaal fit, bent wellicht wat te zwaar en je schaamt je daar toch een beetje voor. Kom je dan van je bureaustoel af, alleen omdat het goed is om te werken aan vitaliteit? Waarschijnlijk niet, waarom zou je? Als jullie als team afspreken om bijvoorbeeld samen deel te nemen aan een uitdagende zeiltocht, dan wil je daar aan bijdragen en je ervoor inspannen. Dat is exact de manier waarop wij onze vitaliteitsprogramma’s willen insteken. Het moet leuk zijn om te doen, haalbaar zijn voor iedereen en ook voor langere tijd vol te houden.

Fietsen op het strand van Terschelling tijdens vitaliteitsprogramma

Vitaliteit is als tandenpoetsen

Vitaliteit is net als tandenpoetsen: het is een thema waar je mee bezig moet blijven om resultaat te zien. Na één keer tandenpoetsen zie je geen verschil, maar op de lange termijn loont het om dagelijks te poetsen. Precies zo werkt het ook met vitaliteit. Door er consequent aandacht aan te besteden, behaal je het beste resultaat. Kies samen met je team een doel, dan gaan we in overleg kijken wat er nodig is om dat doel te bereiken. Het liefst kiezen we tijdens de voorbereiding voor kleine, kortdurende activiteiten in de omgeving van het bedrijf. Op die manier willen we de aansluiting bij lokale aanbieders bevorderen. Ook biedt het deelnemers de kans om te ontdekken wat er in hun eigen omgeving mogelijk is om te werken aan vitaliteit. Denk dus na over wat jullie willen bereiken, dan maken wij daar een passend programma bij.

Crash course

Zoals we eerder schreven is effect op de vitaliteit vooral te zien op lange termijn. Dat betekent trouwens niet dat we alleen maar lange trajecten willen organiseren. We organiseren met evenveel plezier een deel van jullie vitaliteitsprogramma. Dat betekent wel dat je, voor een duurzaam resultaat, er als bedrijf zelf meer energie in moet steken.

Sana in corpore sano “Een gezonde geest in een gezond lichaam”

Hierboven hebben we vooral ingezoomd op het fysieke aspect van vitaliteit, maar vitaliteit omvat meer dan alleen fysieke gezondheid. Mentale gezondheid is minstens zo belangrijk. Mentale en fysieke gezondheid beïnvloeden elkaar altijd en zijn dus eigenlijk niet los van elkaar te zien. Wil je resultaat halen op alle vlakken, dan kijken we samen ook naar medewerkersgeluk. Dit gaat veel verder dan af en toe wat fysieke inspanning. Medewerkersgeluk gaat onder andere over autonomie, leiderschap en zingeving van het werk.

Sneeuwschoenwandelen tijdens vitaliteitsprogramma

Fiscaal voordeel

Ten slotte levert investeren in vitaliteit ook een fiscaal voordeel op. Als je het budget dat je normaal inzet voor een bedrijfsuitje, besteedt aan een bedrijfsuitje dat bijdraagt aan de vitaliteit, dan valt dat buiten de WKR. Op die manier werk je niet alleen op een leuke manier aan vitaliteit, je vitaliteitsprogramma is ook nog aftrekbaar van de belasting.

Meer over een vitaliteitsprogramma

Heb je vragen, wensen of wil je een keer brainstormen over een vitaler bedrijf, neem dan contact met ons op. Misschien is een vitaliteitsuitje naar Terschelling wel wat voor jullie

Heb je interesse in een van onze bedrijfsuitjes, incentives of events?

Of heb je een idee maar het staat er (nog) niet tussen. Vul dan ons contactformulier in of stuur ons een appje. Wij denken graag met je mee.

Contactgegevens