Is mijn bedrijfsuitje of incentive belasting aftrekbaar?

Het blijft voor veel mensen gissen wat de WKR (werk kostenregeling) precies inhoudt en of een bedrijfsuitje of incentive ook belasting aftrekbaar is. Bijgaand leggen wij graag uit wat er mogelijk is en laten wij in een rekenvoorbeeld zien wat de verschillen zijn.

Vakinhoudelijk, zakelijk of een fun event

Alleen evenementen met een puur vakinhoudelijk of zakelijk karakter vallen buiten de WKR. Concreet betekent dit als je dus een congres of meeting houdt op een externe locatie, deze buiten de WKR valt.

Als je een bedrijfsuitje, incentive of ander fun evenement organiseert en je komt met het bestede bedrag buiten de vrije ruimte* kun je een naheffing van 80% verwachten.

In het bovenstaande liggen enorme kansen om tegelijkertijd aan inhoud en teambuilding binnen het bedrijf te werken zonder dat je hier onaangename verassingen achteraf krijgt.

* De vrije ruimte is 1,7% van de loonsom (tot €400.000,-) + 1,18% van de loonsom (boven de €400.000,-) deze percentages zijn vastgesteld voor het jaar 2022.

Ter illustratie:
Bedrijf X heeft een loonsom van €500.000,-.
Dan mag bedrijf X 1,7% van €400.000,- (€6.800,-) + 1,18% van de resterende €100.000,- (€1180,-) = €7.980- vrij besteden.

Rekenvoorbeeld wintersport reis oude stijl

Bedrijf X gaat met 35 personen op wintersport en heeft hiervoor een budget van €600,- p.p. Hiervoor willen zij graag reis, verblijf, ski pas en leuke activiteiten voor de niet-skiërs.

Op het moment dat deze €600 buiten de vrije ruimte van de WKR komt kan men hier een naheffing over verwachten van 80%. Dit betekent dat de wintersport reis werkelijk €600 + €480 (80% van 600)=€1080 kost.

wandelaars-in -de-sneeuw-op-een-berg-in-oostenrijk

Rekenvoorbeeld wintersport reis nieuwe stijl

Bedrijf X gaat met 35 personen op wintersport en gebruikt dit moment om de strategie voor het nieuwe jaar te bepalen en met elkaar op een leuke manier weg te zijn. Bij aankomst starten zij met een korte inhoudelijke kick-off meeting waarin het programma wordt gepresenteerd.
Elke morgen vindt er een meeting plaats waarin diverse onderwerpen van de te volgen strategie worden behandeld, gecombineerd met korte workshops.
Na de lunch gaat iedereen de piste op of gaan de niet-skiërs een programma doen met leuke activiteiten in de sneeuw. De middag wordt afgesloten met een après-ski.
Globaal is de kostenverdeling als volgt:
Ca €400 van het budget wordt nu besteed aan vakinhoudelijke zaken over het bedrijf. Dit deel valt buiten de WKR en wij versturen hier een aparte factuur voor.

Ca €200 van het budget wordt aangewend voor fun en teambuilding in de reis (exclusief de drankjes in de après-ski, zelf te betalen door de werknemer).

Overschrijdt dit laatste bedrag de vrije ruimte van de WKR dan kan men hierover de 80% naheffing verwachten. Het verwachte totaal bedrag wordt dan €200 + €160 (80% van 200)=€360

Het totaalbedrag van deze wintersportreis komt dan uiteindelijk uit op €400 + €360 = €760 p.p

Heb je interesse in een van onze bedrijfsuitjes, incentives of events?

Of heb je een idee of een vraag. Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

Voordeel op deze reis

Je ziet dat een paar aanpassingen in het programma, het bedrijfsuitje of incentive belasting aftrekbaar maken. Aanpassingen die het bedrijf tevens ook inhoudelijk verder helpen. Financieel levert het voor deze reis een voordeel op van €1080 – €760 = €320 p.p. Op de vermelde groepsgrootte van 35 personen komt dit uit op een besparing van €11.200,- totaal.

Verken IJsland met een terreinwagen

Meer weten over alle WKR-voordelen?

Neem dan snel contact met ons op. Wij kijken graag met je mee en leveren met onze jarenlange ervaring graag advies over jouw aankomende reis met het bedrijf. 

N.B. Bovenstaande berekening is een puur informatieve berekening waar op geen enkele wijze rechten aan kunnen worden ontleend!

Maak een afspraak om jouw wensen te bespreken

Sailing Dutchman heeft jarenlange ervaring in het organiseren van zakelijke events op en rond het water in de sneeuw of op het ijs. We houden van een persoonlijke benadering en komen graag langs om uw plannen te bespreken.

Contactgegevens