Terugblik op onze reis naar Spitsbergen

Jildou is er eigenlijk nog steeds een beetje van onder de indruk: haar reis eind september met een klant naar Spitsbergen. Het was dan ook bepaald geen doorsnee tripje. Het doel was om met eigen ogen te zien wat er allemaal gebeurt in het uiterste noorden van Europa, en de imposante natuur zelf te ervaren.

Onderzoek

“Wat een bijzonder landschap was het! Het is een plek waar de natuur nog helemaal haar gang kan gaan omdat er vrijwel geen mensen wonen. We waren met een groep van ruim twintig mensen, inclusief arctisch ecoloog Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij weet alles van het poolgebied en doet al jarenlang onderzoek naar klimaatverandering. Hij vertelde dat het gebied in de afgelopen 200 jaar 5 tot 6 graden warmer is geworden. Wat dus betekent dat de gletsjers steeds kleiner worden.”

Lekker eten in niemandsland

“Toen we aankwamen voelde het al meteen als het einde van de wereld. Een ruig landschap, waar maar weinig groeit en waar je omringd bent door besneeuwde bergtoppen met daartussenin de gletsjers. Heel indrukwekkend om te zien! We hebben eerst een tocht gemaakt met een honden getrokken kar, wat je in de winter natuurlijk doet met een slee. We konden zo meteen het schitterende, vlakke landschap met al die mooie bergtoppen ervaren. ’s Avonds hebben we heerlijk gegeten in Longyearbyen, het hoofdstadje van Spitsbergen. Ook al denk je dat je in niemandsland terecht bent gekomen, je kunt er heel goed eten. Het restaurant ademde de sfeer van de vroegere mijnbouw, waar ook over werd verteld. Fine dining met een verhaal dus.”

Rendiervlees

“De volgende dag maakten we een prachtige hike over een gletsjer. Het was aangrijpend om te horen dat deze gletsjer er over een jaar of tien gewoon niet meer is. Zo ondervind je zelf de gevolgen van klimaatverandering. Daarna gingen we met drie rib-boten naar Isfjord, ten zuiden van Longyearbyen. Daar ligt een radiostation uit 1933 dat is omgebouwd tot hotel. Op die plek vind je ook ijsberen, dus was onze gids voorzien van een geweer. Er leeft daar een bekende jager, Tommy Sandal, die volkomen één is met de natuur. Hij had toevallig net zestien rendieren gebracht, wat hij maar één keer per jaar doet. Dus kregen wij supervers rendiervlees opgediend, wat overigens ontzettend lekker was.”

Brokken ijs

“De dag maakten we een boottocht om wilde dieren te spotten en gletsjers van dichtbij te bekijken, waarbij we de enorme brokken ijs in het water zagen vallen. Dat was heel bijzonder om te zien en met name om te horen, want dat ging met donderend geweld. We zagen poolvossen, zeehonden en een walvis in de verte. Nee, geen ijsberen, maar dit was allemaal al indrukwekkend genoeg.”

Veel geleerd

“Dus ja, zelfs voor ons van Sailing Dutchman was dit een unieke reis. Spitsbergen voelde niet alleen als het einde van de wereld, maar je ziet ook met eigen ogen hoe het met onze wereld gesteld is en wat de gevolgen zijn van klimaatverandering. Ik heb ontzettend veel geleerd over het poolgebied, de dieren die er leven, en over de wonderschone natuur, die in een rap tempo verandert. Het was – hoe mooi het ook was – niet alleen plezier en genieten, maar we hebben er ook echt iets van opgestoken. Ik weet zeker dat iedereen van de groep deze ervaring nooit zal vergeten.”

Heb je interesse in een van onze bedrijfsuitjes, incentives of events?

Of heb je een idee maar het staat er (nog) niet tussen. Vul dan ons contactformulier in of stuur ons een appje. Wij denken graag met je mee.

Contactgegevens