SailingDutchman_logo_whitetxt_2021

Zeilen in Kroatië: oneindig veel mogelijkheden

Zeilen in Kroatië: oneindig veel mogelijkheden

Als Sailing Dutchman zijn we altijd op zoek naar nieuwe, mooie en interessante bestemmingen voor onze klanten. Maar soms gaat het andersom, en komt een van onze relaties met een voorstel. Dit keer wilde een goede klant van ons graag zeilen in Kroatië. Ik was er meteen voor te porren, want ik had er al veel goeds over gehoord. “Oké, ik heb daar misschien nog niet de know how en de ervaring, maar laten we het doen”, zei ik. “We draaien er gewoon een pilot en kijken hoe het bevalt.”

Om alles te regelen en uit te zoeken, inclusief de boten, vloog ik er twee dagen eerder heen. Dat was nog wel even een uitdaging, maar het lukte. En zo kon ik de mannen ophalen met een groot en luxe zeiljacht. Dat wil zeggen: ik heb ze vanaf Split, waar het vliegveld is, met een speedboot laten ophalen en ze op volle zee bij mij laten afzetten. Ze kwamen aan boord, trokken hun zwembroek aan en toen was het eigenlijk al klaar. En dat was nog maar het begin.

Feest

We varen door naar het eiland Brač en meren aan in Bol. Dat is een klein, charmant vissersdorpje, met een pure en mediterrane uitstraling. Smalle straatjes, prachtige strandjes, leuke restaurantjes en een gezellige boulevard. Op de kade kun je vis kopen die net gevangen is. En ’s avonds worden overal podia neergezet met bandjes, en dj’s, en op de kade was het vervolgens één groot feest. We wisten niet wat ons overkwam! Maar dat gebeurt in het seizoen daar gewoon elke avond.

Helemaal happy

De mannen waren helemaal flabbergasted en genoten volop. Dat ze aan het eind van de avond de bijboot zo snel niet konden vinden, en dus terug moesten zwemmen naar ons jacht, verhoogde alleen maar de fun. En dus stonden ze opeens druipend – maar helemaal happy – naast mij aan dek. “Wat is het geweldig hier! Maar… waar was jij nou?” Tja, ik was alvast wat eerder terug gegaan, er moest iemand nuchter blijven nietwaar.

Verse vis

De dag erna zeilen we verder. En toen bleek hoeveel mogelijkheden je hebt in Kroatië. Overal om je heen zijn eilandjes, en dus kun je overal aan wal. Je vaart een paar uur en dan heb je de keuze: lunchen in een privébaaitje, of ergens bij een restaurantje aanmeren om verse vis te eten. Kies je voor de vis, dan gaat dat als volgt: anker uitgooien, “Jongens, willen jullie zwemmen of met de boot gebracht worden?”, beantwoord door (heel voorspelbaar): “We zwemmen wel!” Vervolgens zwem je naar de kant en zeg je: “Sorry ik ben een beetje nat”, wat natuurlijk geen enkel probleem is. Je krijgt een stoel, gaat zitten en je gaat eten. Om daarna weer relaxed naar de boot te zwemmen. Een groter gevoel van vrijheid? Ik zou het niet weten.

Dansen

’s Middags voeren we door naar de Pakleni-eilanden, vlak bij Hvar. Dat is echt een tropisch paradijsje: kristalheldere zee, prachtige witte stranden en heerlijk weer. Alles is daar geënt op watersport, dat past dus helemaal bij ons. ’s Avonds namen we een watertaxi naar de overkant, naar de Hula-Hulabar. Daar staat iedereen – en wij dus ook – te dansen tot de zon in de zee wegzakt. Daarna kun je kiezen: met de watertaxi naar het stadsvertier van Hvar, een ander eiland opzoeken waar het ook feest is, of een eilandje verderop voor anker gaan in een verlaten baaitje waar totale rust heerst. Het kan allemaal: dankzij al die eilandjes heb je volop keuze, dus kun je ontzettend goed differentiëren.

Adventure

Nog een voordeel van die eilandjes: er zijn oneindig veel adventure mogelijkheden. Duiken, raften, kanoën in grotten, snorkelen, wandelen, nou ja, noem maar op. Ook voor niet-watersporters is er van alles te doen. Om bij de eilandjes te komen hoef je maar kleine stukjes te varen, en bovendien worden de golven er gedempt, dus zeeziek worden zit er niet in, de zee is heel rustig. En in principe kan ik in mijn eentje die boot besturen, dus je hoeft in feite niets te doen, behalve aan dek zitten en genieten.

Mooi en veelzijdig

Als je met een groep wilt zeilen, is het veruit het mooiste en meest veelzijdige gebied dat ik tot nu heb gezien. En ik heb – denk ik – best wel wat gezien. Bovendien is het maar anderhalf uur vliegen, met directe verbindingen vanaf Amsterdam en Eindhoven. Eigenlijk is het grootste probleem dat je daar ieder dag weer tegenkomt de vraag: “Gaan we voor het ontbijt zwemmen of erna?” En zelfs dat is eenvoudig op te lossen, want je doet het gewoon allebei.

Ilmar Wessels, entrepreneur Sailing Dutchman Events

Heb je interesse in een van onze bedrijfsuitjes, incentives of events?

Of heb je een idee maar het staat er (nog) niet tussen. Vul dan ons contactformulier in of stuur ons een appje. Wij denken graag met je mee.

Contactgegevens